Robert Paulig Roasteryn päämaistaja neuvoo: näin valmistat ja säilytät kahvisi oikein
Kahvin valmistaminen voi äkkiseltään tuntua yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa kahvin matka pavuista kuppiin on melkoisen monimutkainen. Lopullisen juoman makuun vaikuttavat viisi tärkeää asiaa: paahtoaste, jauhatuskarkeus, uuttoaika, veden lämpötila sekä oikeaoppinen säilytys, kertoo Robert Paulig Roasteryn päämaistaja Kim Hilden.
Ennen uuttoa kahvi paahdetaan ja jauhetaan. Paahdolla on hyvin suuri merkitys kahvin makuun. Mitä vaaleammaksi papu jätetään, sitä hapokkaampaa tai hedelmäisempää valmis juoma on. Tummaksi paahdettu kahvi on siis pehmeämmän makuinen kuin vaalea, joskin liian tummaksi paahtaminen saa lopulta kaikki kahvit maistumaan samalta. Näin ollen vaaleapaahtoisissa kahveissa maistuu enemmän kyseessä olevan kahvilajikkeen ominaismaku.
Paahdon jälkeen kahvi jauhetaan. Mikäli jauhatus on liian karkea, vesi valuu kahvin läpi liian nopeasti eivätkä aromit ehdi uuttua veteen. Tällöin kahvi jää liian laihaksi sekä terävän makuiseksi. Liian hieno jauhatus puolestaan johtaa palaneeseen, kitkerään ja liian voimakkaaseen makuun, sillä silloin kahvi valuu liian hitaasti ja kuuma vesi ehtii polttaa kahvia.
Kun papujen paahto ja jauhatus ovat kunnossa, voi kahvin uuttoajalla vielä muokata kahvin makua. Uuton alussa kahvista vapautuu sen hapokkuus, tai hedelmäisyys, minkä jälkeen juoma saa suklaisia ja pähkinäisiä makuja. Mikäli uuttoa jatketaan vielä pidemmälle, vapautuu kahvista kitkerä maku lopulliseen juomaan. Näin ollen esimerkiksi espressoa valmistettaessa uuton optimaalinen aika on 20-30 sekuntia. Mikäli uutto on nopeampi, jää kahvin mausta uupumaan makeus. Jos taas uutto kestää yli 30 sekuntia, kahvista tulee kitkerää. Sama logiikka pätee myös kotikeittimiin ja kahviautomaatteihin.
Myös veden lämpötila vaikuttaa valmiin kahvijuoman makuun. Optimaalinen lämpötila on 92-96°C. Tätä alhaisemmassa lämpötilassa kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti ja liian kuuma vesi taas tekee kahvista kitkerää.
Kahvi täytyy myös osata säilyttää oikein parhaan mahdollisen lopputuloksen takaamiseksi. Kahvi sisältää runsaan määrän erilaisia aromeja sekä kasvirasvaa. Jos kahvia ei säilytetä oikein, kahvi menettää makuaan ja sen sisältämä rasva pilaantuu. Ehjä kahvipapu säilyy paremmin kuin jauhettu kahvi, joten papuja kannattaa jauhaa vain tarpeen mukaan.
Oli kyse sitten kahvipavuista tai valmiiksi jauhetusta kahvista, tulee kahvi säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Näin kahvin omat aromit säilyvät parhaiten eikä rasva pilaannu niin nopeasti. Erityisesti auringonvalo tuhoaa kahvin nopeasti. Uutta kahvipakkausta avattaessa kahvia ei kannata kaataa uuteen astiaan, sillä tällöin se hapettuu. Kahvi tulee jättää alkuperäiseen pakkaukseensa ja sulkea pakkaus esimerkiksi ilmatiiviiseen rasiaan.